Havtornmarmelade fra Bornholm

For 10 år siden stødte vi første gang på havtorn eller vi læste om de gule bær. Vi læste at havtorn er en pioner-vækst, som var noget af det første til at vokse op igen, efter at isen trak sig tilbage. Da det gik op for os, at man dyrkede havtorn i alle vore nabolande, blev vi nysgerrige og tog en tur til Sverige, for at smage på havtorn.

Herefter var vi solgt, til den syrlige, eksotiske smag…

I foråret 2010, plantede vi vores første 450 stiklinger, som et forsøg, for at finde ud af om de kunne vokse i fed lerjord på Bornholm. Hvilket har vist sig at gå meget fint.

Da vi 3-4 år senere, gik i gang med at eksperimentere med vores første lille høst, blev det marmelade vi startede med. Vi ønskede at lave et rent produkt, således at folk der ikke kendte havtorn, kunne smage den rene havtorn-smag.

Havtornmarmelade fra Bornholm

Vi testede mange udgaver igennem, med forskellige former for sukker, honning, citron, med og uden hele bær osv. men besluttede os for den udgave, som mange af  jer i dag kender. Den er cremet og har en fin balance mellem syre og sødme.

Vi kogte marmeladen i mindre portioner og alt foregik i hånden. I dag kører det på fuldstændig samme måde, gryden er blevet en smule større, men det er stadig ‘small batch’ produktion og glassene fyldes i hånden. På denne måde kan vi stå 100% inde for smag og konsistens.

Havtornmarmelade – artisan style.

Vi har efterhånden besøgt diverse mad-markeder og festivaller og det er super sjovt at få tilbagemeldingerne direkte fra jer der smager. Og det sjoveste er helt klart at omvende en skeptiker til at blive fan. Det er uanset om det er herren, der aldrig har spist andet end ‘rød’ marmelade eller om det er den lille gut, der efter at have smagt første gang, kommer tilbage igen og igen…

Havtornmarmelade – HØSTET

Vores marmelade forhandles i delikatesse og ostebutikker, flest i København og på Sjælland, men det breder sig stille og roligt. Vi begynder også at producere marmeladen til cafeer og restauranter. Den får i to størrelser, den lidt mindre med 140 g. og den store med 400 g. til catering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *